Θοδωρής Τσούτσος

Η ΑΕΚ δεν «σηκώνει» το «11» της να είναι εκτός!

Η ΤΣΣΚΑ είναι καλύτερη από την ΑΕΚ. Μόνο που δεν είχε διάθεση να το δείξει στο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ την βοήθησε, σε ένα ματς που ο Χιμένεθ είχε αποφασίσει ότι δεν θα αλλάξει ποτέ. Γράφει ο Θοδωρής Τσούτσος.

Μπορεί η ποδοσφαιρική πραγματικότητα να λέει ότι η ΤΣΣΚΑ είναι καλύτερη ομάδα από την ΑΕΚ, ωστόσο, αυτή είναι μία ποδοσφαιρική πραγματικότητα που περισσότερο βολεύει να επικαλείται η Ενωση παρά αποδείχθηκε στο γήπεδο. Διότι η ρωσική ομάδα έκανε ελάχιστα πράγματα μέσα στον αγωνιστικό χώρο για να επιβεβαιώσει αυτή την ανωτερότητά της.

Γράφει ο Θοδωρής Τσούτσος

Ηταν εύκολο από τα πρώτα λεπτά του αγώνα στο ΟΑΚΑ να αντιληφθεί κανείς ότι η ΤΣΣΚΑ ήθελε να "πετάξει" αυτό το παιχνίδι. Σαν να μην υπήρξε ένα πράγμα, σαν να επρόκειτο η πρόκριση να κριθεί σε ένα ματς, όπως παλιά στο Κύπελλο. Σε αυτό που θα γινόταν σε μία εβδομάδα στη δική της έδρα. Για αυτό μαζεύτηκε πίσω, για αυτό έδωσε γήπεδο στην ΑΕΚ, για αυτό "φάνηκε" η ελληνική ομάδα τόσο περισσότερο στο πρώτο ημίωρο. Και αυτά που έλεγε με νεύματα στο ημίχρονο ο προπονητής των Ρώσων ότι... "σας τα είπα, τούς κοίμισα και το βάλαμε στο 45'", τα ακούω βερεσέ. Αν το έτρωγε από τον Χριστοδουλόπουλο στο 17', θα άλλαζε το παιχνίδι.

Μόνο που η ΑΕΚ σε αυτή την ευρωπαϊκή βραδιά δεν ήταν έτοιμη για να κάνει πολλές φορές αυτό που έκανε με τον Λάζαρο. Μια ευκαιρία με επιθετική άμυνα, με σωστό ποδόσφαιρο, με καθαρό μυαλό (από τον Λιβάγια σε αυτή τη φάση γιατί όλα τα στραβά λέγονται από χθες). Η ΑΕΚ δεν είχε στηθεί για να κάνει κάτι τέτοιο με την ΤΣΣΚΑ. Δεν είχε στηθεί για να πάει κόντρα σε αυτή την ποδοσφαιρική πραγματικότητα, που όπως είπαμε λέει ότι ο αντίπαλος είναι καλύτερος. Στήθηκε για να αναδείξει αυτή την ανωτερότητα της ρωσικής ομάδας. Και τελικά, το έκανε στις λεπτομέρειες που έκριναν το τελικό αποτέλεσμα.

Διότι μπορεί η ΑΕΚ να λέει ότι έχασε από δύο κόρνερ, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχασε από μια ομάδα που χωρίς να έχει την κατοχή της μπάλας εκτέλεσε εφτά κόρνερ και εκείνη ένα. Κι αυτό το ένα, η ΑΕΚ το κέρδισε στο 82'. Η ΤΣΣΚΑ εκτέλεσε εφτά, εκ των οποίων τα πρώτα πέντε από το 30' έως το 45', όταν δηλαδή μπήκε το γκολ και εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν "προσφορά" των κιτρινόμαυρων. Οταν, λοιπόν, σε μια ομάδα που εκ των προτέρων γνωρίζεις ότι ποντάρει στο ύψος της και στα φυσικά της προσόντα, της δίνεις τόσο εύκολα (επιπόλαια είναι η σωστή λέξη) τη δυνατότητα αυτα να τα αναδείξει, προφανώς και θα τα αξιοποιήσει.

Η ΤΣΣΚΑ, λοιπόν, είναι καλύτερη ομάδα, αλλά στο ΟΑΚΑ η ΑΕΚ την βοήθησε να το δείξει αυτό. Η ίδια δεν είχε διάθεση να το κάνει. Και η αλήθεια είναι ότι για να μπορέσεις να ξεπεράσεις τέτοιες ομάδες, που είναι καλύτερες από εσένα, θα πρέπει αυτές να μην έχουν διάθεση να βγάλουν στο γήπεδο όσα μπορούν. Η ΑΕΚ από το παρελθόν της ξέρει από τέτοιες ευρωπαϊκές βραδιές. Οταν και πήρε σπουδαία αποτελέσματα. Δεν έχει νόημα να τις πούμε, αλλά πάντως ήταν βραδιές που κι εκείνη μπήκε στο γήπεδο για να ξεπεράσει τον εαυτό της. Με την ΤΣΣΚΑ δεν είχε τέτοια αγωνιστική νοοτροπία.

Δεν την είχε, διότι έμοιαζε να μην την θέλει και ο προπονητής της. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν το δείχνει ο σχηματισμός, τα πρόσωπα της 11άδας, η διαχείριση του αγώνα με τις αλλαγές. Φαίνεται από όσους ο τεχνικός έχει διαλέξει για να είναι κοντά του, στον πάγκο και άρα έτοιμη να βοηθήσουν όταν χρειαστούν. Ο Μανόλο Χιμένεθ δεν θα έβαζε ποτέ πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα στο παιχνίδι του (Τρίστασον), δεν θα έκανε ποτέ πιο επιθετική την ομάδα του (Γιακουμάκης), δεν θα πίεζε περισσότερο, από όσο ήδη έκανε στο ξεκίνημα τον αντίπαλο. Το είχε αποφασίσει από πριν. Ακόμη και αν έπρεπε να αφήσει και το νούμερο "11" εκτός. Και το "11" της ΑΕΚ δεν μένει και πολύ συχνά εκτός, δεν το "σηκώνει" η ίδια η ομάδα...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x